Fluids

Fluids

Topics relate to Fluent, CFX, Turbogrid and more

Why is my ANSYS CFX stuck at Preparing Run

TAGGED: , , ,

    • hilooi
      Subscriber
    • hilooi
      Subscriber
      Still getting used to the forum; accidently posted a comment any help is appreciated and still needed.nThanks!n
    • Rob
      Forum Moderator
      How much RAM have you got? n
    • hilooi
      Subscriber
      64GB, that was what I meant by memoryn
    • Rob
      Forum Moderator
      Missed that, if you check system load what does the machine think it's using? n
    • hilooi
      Subscriber
      How am I able to check the system load? Using task manager?n
    • Rob
      Forum Moderator
      Yesn
    • hilooi
      Subscriber
      When the initialization (preparing run step) is going both my CPU and RAM are being utilized by the solver.mpi under the workbench; however, when that process finishes it never initializes the solver.mpis to actually solve the model as it would normally (seen on other computers)n
    • DrAmine
      Ansys Employee
      In average at least 2 GB of memory per million cell. You definitely require more RAM.n
    • Rob
      Forum Moderator
      It'll be trying to page to disc and that could take a while. n
    • hilooi
      Subscriber
      I run the same model on a computer with 32gb RAM and it runs perfectly fine... I'm not sure it's a RAM issue as I've tried a model with less cells and it still was not running correctly. nRob, what do you mean by page to disc?n
    • DrAmine
      Ansys Employee

      I run the same model on a computer with 32gb RAM and it runs perfectly fine... I'm not sure it's a RAM issue as I've tried a model with less cells and it still was not running correctly. Rob, what do you mean by page to disc?/forum/discussion/comment/99090#Comment_99090

      Yes can work but you are at the limit. Can you perhaps try launching in batch on the machine? Is the definition file on that machine and the working directories is local? Can you try starting with large problems definition turned on? Please paste some more context of the outfile.n
    • hilooi
      Subscriber
      I will add more screenshots when I get home, but in the meantime what do you mean by launching in batch? Also I do have large problems definition turned on, however I'm not sure whether the definition file is on the machine or whether the working directories is local; can you elaborate on how I can find that information?n
    • hilooi
      Subscriber
      so these screenshots are in order with the last part being the original image; note this is for a different smaller element model but it still does not run, thanks for any help.n
    • DrAmine
      Ansys Employee
      You are running using the Workbench (as far as I can identify) is this correct? nDebugging this kind of problems requires time and luck (especially as we from Ansys do not ask for files). Can you try using another number of CPU's, another partitioner ( I do not thinkg the issue is related to this), another Parallel method, disabling FireWalls and Defenders and AntiVirus.n
    • hilooi
      Subscriber
      Hi by another number of CPU's do you mean a new CPU? I have tried both IBM and Intel partitioners, they have a similar issue. by parallel method do you refer to running parallels with multiple PCs, as I probably do not have access to that. I can try disabling firewalls, defenders and antiviruses; but I tried that before and it had no success. Is there anything else anyone here can think of or anyway to get more help on this? Thank you.n
    • DrAmine
      Ansys Employee
      With number I meant trying 4 instead of the requested 7 processes.n
    • hilooi
      Subscriber
      I have tried using 2 and it still didn't work, I can try 4 to see if there is a differencen
    • DrAmine
      Ansys Employee
      Are you experiencing similar problems with similar cases on the machine or does it happen onyl for this particular case?n
    • DrAmine
      Ansys Employee
      I do not expect that it will run now with 4 if you already tried with 2. You said that you were able to run on serial, can you confirm that?n
    • hilooi
      Subscriber
      Yes i can confirm that I was able to run it on serial and it happens for every case; for my original application there is one mesh element at boundaries so serial isn't applicable there, but for the one i recently posted it was simply a cube and I ran that one using serial; but parallel does not work for either.n
    • DrAmine
      Ansys Employee
      So the case you are trying now is a cube?n
    • hilooi
      Subscriber
      Yes it is simply a cube 10mx10mx10m with a mesh size of 0.1m elementsn
    • DrAmine
      Ansys Employee
      I will contact you per mail.n
    • hilooi
      Subscriber
      A little bit of an update, I tried downloading ANSYS 2020R2 student version and running it, the same problem is occurring. Furthermore, when I try to initialize fluent on either serial or parallel it does not work either (on the ANSYS 19.2 version i had and the ANSYS 2020R2 version). It is almost certainly my computer, any idea of what could be causing this would be amazing; whether it be MOBO issue or any other hardware, driver or anything else. Thank you.n
    • Rob
      Forum Moderator
      Fluent loads, but then fails to initialise? Any errors or does it hang? Check the disc space for the temp folders, too. n
    • hilooi
      Subscriber
      Hi Rob this shows on the fluent console then this pops upnn
    • DrAmine
      Ansys Employee
      As mentioned per mail check your hardware with your IT as you mentioned it is working on another machine. Hardware requirements are here https://www.ansys.com/solutions/solutions-by-role/it-professionals/platform-support and from partner https://www.ozeninc.com/ansys-system-hardware-requirements/#tab-id-2. We recommend using our products on professional devices.n
Viewing 27 reply threads
  • The topic ‘Why is my ANSYS CFX stuck at Preparing Run’ is closed to new replies.