General Mechanical

General Mechanical

Topics relate to Mechanical Enterprise, Motion, Additive Print and more

A general failure occurred during the solution process

    • JosiSandoval
      Subscriber

      Hi!


       


      I'm getting a error of "A general failure occurred during the solution process" in my simulation. The solutions converges, but I suppose it fails in writing the results. In the solution output, no error is shown. I'm not sure what is causing the problem, is it the model or something about the software?



       

    • peteroznewman
      Subscriber

      The output file shows the following interesting statements...


      EXIT ANSYS WITHOUT SAVING DATABASE


      NUMBER OF WARNING MESSAGES ENCOUNTERED= 6
      NUMBER OF ERROR MESSAGES ENCOUNTERED= 0

      *** WARNING *** CP = 9355.156 TIME= 04:09:18
      During this session a solution was performed using 6 CPU cores in
      shared-memory parallel (SMP) mode (-np 6). It is strongly recommended
      to use distributed memory parallel (DMP) mode instead (-dis -np 6).
      DMP mode typically outperforms SMP mode, even when running on a single
      system. For more information, see the ANSYS Parallel Processing Guide
      in the ANSYS Help system.

      You somehow configured Workbench to not save the database at the end of the solution. I don't know how you did that.  See if this post applies.


      You should also edit the Solve Process Settings and turn on Distributed Ansys and see if that reduces the solution time.


       

    • JosiSandoval
      Subscriber

      I have no idea how I managed to configure the Workbench to not save the data. Is there a way to fix that?


      When I turned on Distributed Ansys, after the solution was solved, the mechanical  closed immediately without saving anything. That happen a couple of times until I shut down the workbench. After I shut down the workbench and opened and run it again and I got the results. But in the output solutions, it still says EXIT ANSYS WITHOUT SAVING DATABASE.


    • JosiSandoval
      Subscriber

      Hi,


      I  have modified some dimensions of my geometry using the table of design points, and run the solver again and the same error happened. The solver output gives results but the results are not written. I closed the workbench and I open it again and suppressed the solutions and then unsuppressed one by one and solve for each. It did solved and wrote the results. 


      Why is this happening? I will like to solve the model from the Parameter section on the workbench, as I'm planning to do a DOE. But with this issue with the results I cannot do it. 


      Any suggestions why is Ansys now writing the results or how can I configure the Workbench to save the data.  I'm still getting this message on the solver output "EXIT ANSYS WITHOUT SAVING DATABASE"


      Thanks a lot!

    • peteroznewman
      Subscriber

      Does it do that on a new model? If you archive your model and attach the .wbpz file to your reply, I can see if the problem persists on my computer.

    • JosiSandoval
      Subscriber

      I run it first with the nominal values (design point 1) and it wrote the results. 


      I'm attaching the archive file.


       


      Thanks!

    • JosiSandoval
      Subscriber

      It seems I cannot attached the file. It just says to wait after I click on upload file, but it is not being uploaded. 



       


      Is it normal that it takes this long to upload the file?

    • JosiSandoval
      Subscriber

      Is there another way to share the file? 

    • peteroznewman
      Subscriber

      The file size limit for attachments is 120 MB. You might have to archive without results to stay below that limit.  You might have to Clear Generated Data on the model to delete the mesh to stay below that limit.


      If those don't get you below the limit, you can send a link to a Google Drive or Microsoft OneDrive.

    • JosiSandoval
      Subscriber

      I cleaned the generated data. It works now

    • peteroznewman
      Subscriber

      What does the ACT Zero Leakage do?  I don't have that installed.

    • JosiSandoval
      Subscriber

      It is a post processing tool to measure the leakage between  the contact surface of the ball and seat, it generates some plots. You can just suppressed that part. When there is a gap between the ball and seat it fails to generate the plots

    • peteroznewman
      Subscriber

      Okay, I ran your model. All the results had a red lightening bolt icon at the end of the solution.


      I deleted all the results (not the solution) and recreated results and now they have green check marks.


      It very rarely happens to me that a result gets "broken" and I resolve it by deleting and recreating.


       


    • JosiSandoval
      Subscriber

      So should I just delete the results and create them again? The weird think is that is something when I run it, it does write the results without problem and some other times I get   red lightening bolt.


      Were you able to run the model with both design points?


      Last question. On the solver output do you still see the message saying "EXIT ANSYS WITHOUT SAVING DATABASE"


      Thanks!


       

    • peteroznewman
      Subscriber

      Yes, I believe EXIT ANSYS WITHOUT SAVING DATABASE is a normal message. The issue you had was the broken results.


      I can't run the Design Points because I don't have the SolidWorks files needed to update the geometry.

Viewing 14 reply threads
  • The topic ‘A general failure occurred during the solution process’ is closed to new replies.